Fysiek, wel of niet ergonomisch
Laten we ze BabyBungels noemen. Het zijn van die dragers waar kinderen vaak in gedragen worden met het gezicht naar buiten en met de beentjes bungelend naar onderen.
Ze worden in grote babywarenhuizen verkocht en zijn ergonomisch gezien niet zo geschikt. Meestal verdwijnen deze dragers dan ook na een half jaar in de kast of op een 2ehands verkoopsite. En dat is jammer. Er zijn meer dan genoeg alternatieven voor deze BabyBungels, waarmee je wél lang en pijnloos kunt dragen.
Die alternatieven kenmerken zich door een bredere zit, zodat het kind kan zitten met het achterwerk lager dan de knietjes, en de benen ongeveer 90° gehoekt in plaats van bungelend. Dat is beter voor de ontwikkeling van de heupjes, omdat de heupkop zo beter in de heupkom valt. Ook hebben ze een rugpand (en dus geen buikpand!) dat de natuurlijke bolling van het rugje van een klein kind de ruimte geeft. Het voordeel van deze dragers is dat ze het gewicht goed verdelen, en dat je er niet mee draagt op je spieren maar op de benige gedeelten van je lichaam. Da’s ook wel zo fijn voor de rug, nek en schouders van papa en mama.
Draaghouding, wel of geen stress
Echt goede ergonomische dragers zijn niet gemaakt om het kind met het gezicht naar buiten toe te dragen. Kinderen kijken veel en nemen veel in zich op als ze met het gezicht naar buiten toe gedragen worden. Maar ze kunnen zich zo niet afsluiten, de informatie niet filteren en niet tot rust komen. Ze hebben het nodig om af en toe met hun gezicht tegen papa of mama aan te kunnen kruipen, zich veilig te voelen, en misschien wel in slaap te vallen om te verwerken wat ze allemaal gezien hebben.
Zo leren ze beter omgaan met invloeden van buitenaf. Dat scheelt een hoop stress voor kind én ouder.
Voor deze ergonomische dragers kun je alleen terecht bij een gespecialiseerde draagwebwinkel. Waarom deze ergonomisch betere dragers dan niet in de babywarenhuizen verkocht worden? Omdat ze daar meer weten van marketing dan van dragen.