Baby’s beentjes: in de doek of uit de doek?

Baby’s beentjes: in de doek of uit de doek?

Er kwam laatst een vraag in mijn mail:

Regelmatig zie je tegenstrijdige berichten over het dragen van de beentjes van je jonge baby IN of BUITEN de draagdoek. Ik heb bij mijn eerste geleerd dat je ze vanaf het begin erbuiten dient te dragen. Maar door een artikel op http://www.borstvoeding.com/aanverwant/draagdoek/3.html twijfel ik toch weer… Daar wordt aangegeven dat het tot drie maanden oud IN de draagdoek moet. Zijn de adviezen inmiddels anders?

Goede vraag. Het aangehaalde artikel is geschreven door Kay Poelen, de fabrikant van de By Kay doeken. Zij kijkt er anders tegenaan dan veel geschoolde consulenten.

Als door Trageschule Dresden opgeleide (en gecertificeerde) consulent ben ik van mening dat de beentjes bij dragen (indien mogelijk) buiten de doek of drager horen.
Waar het om gaat is dat de heupjes en bovenbeentjes goed gesteund worden (tot in de knieholte), zodat er geen spanning komt te staan op alle spiertjes en botjes die in aanleg zijn. Bij gevouwen beentjes is die spanning er wel, bovendien is er dan ook druk tegen de voetzooltjes. Door dat laatste kan het kindje een signaal krijgen om zich af te gaan zetten op zijn voetjes. En dat moment hoort pas later in de fysieke ontwikkeling te komen, als je kindje leert staan.

Wat mij betreft dus beentjes uit de draagdoek, en ondersteund tot in de knieholte. (Voor een goede manier van ergonomisch dragen moet het rugje bedekt zijn van schouder tot schouder, en goed gevolgd worden. Ook moet het hoofdje goed gesteund worden in de nek. Maar dat wist je waarschijnlijk al.)

01-front1

heupjes goed ondersteund
De heup is ondersteund tot aan het kniegewricht. De kracht die wordt uitgeoefend op het heupgewricht is minimaal omdat de beentjes gespreid en goed ondersteund zijn, en de heup in een stabiele positie is.

Geef een antwoord

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Have no product in the cart!